De woningmarkt loopt helemaal vast

Nog nooit eerder is de keuze voor een nieuwe woning zo beperkt geweest. Potentiële kopers staan in de rij voor verschillende koopwoningen en concurreren ook onderling waardoor de huizenprijzen blijven stijgen. Het koopproces is dan ook volledig omgeslagen, er wordt niet gewacht op de verkoop van de eigen woning maar eerst gezocht naar een nieuwe woning.

Marcel van Hooijdonk Real Estate | Te weinig aanbod van woningen zorgt voor een krapte op de woningmarkt

Vaker buiten de grote steden

De krapte op de woningmarkt heeft er voor gezorgd dat veel kopers er voor kiezen om buiten de grote steden te zoeken.  Met name voor jongeren en mensen met een bescheiden inkomen is het nu moeilijk en risicovol om een woning te bemachtigen. Vaak word er dan noodgedwongen overgegaan tot het huren van een woning. Om dit segment een klein beetje te stimuleren tot het kopen van een woning is de NHG-garantie verhoogt naar €265.000 en zijn er speciale startersleningen beschikbaar gemaakt.

Zelfs huren gaat moeilijk

De huurprijzen stijgen vrolijk door. Met name in de randstad en andere grote steden is er sprake van een stijging van de huurprijzen. Ook dit heeft als oorzaak het tekort in aanbod van woningen. Doordat de starters geen koopwoning kunnen bemachtigen maar nog wel graag in de steden willen wonen besluiten ze voor een huurwoning te gaan. Hierdoor ontstaat er ook een drukte op de markt van de huurwoningen. Al met al zijn het zware tijden voor de starter en zal er op verschillende manieren geholpen moeten worden om deze groep aan een huis te helpen.

Diensten