Vastgoed verkopen aan particulieren? Reminder door Marcel van Hooijdonk.

Investeerders die tijdens de crisis één of meerdere woningen hebben gekocht, zaten de afgelopen jaren likkebaardend te kijken naar de almaar stijgende waarde van hun woning. De huuropbrengsten van uw woning stijgen helaas niet evenredig snel. Dat terwijl er soms kansen aan uw neus voorbij gaan die misschien rendabeler zijn. Nu de enorme prijsstijgingen lijken te stabiliseren, vragen deze investeerders zich dan ook af of het nu de tijd is om te verkopen.  

Marcel van Hooijdonk: “Een actueel vraagstuk waarbij geen eenduidig antwoord is. Maar wanneer u toch besluit de woning van de hand te doen, bijvoorbeeld omdat u een rendabelere investering op het oog heeft, bedenk dan dat de verkoop op de particuliere markt een ietwat andere aanpak vereist dan verkoop op de zakelijke markt.”

Vastgoed verkopen Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk: “Schakel uw investeerdersbrein uit”

Marcel van Hooijdonk: “Als vastgoedinvesteerder heeft u verstand van zaken. U weet wat de mogelijkheden van een woning zijn en waar de zwaktes liggen. Cosmetische onvolmaaktheden kijkt u automatisch doorheen. Maar schakel uw investeerdersbrein uit tijdens de voorbereiding van een aanstaande verkoop. Particulieren, alsmede makelaars met particuliere verkoopintentie, kijken met een ander oog naar de woning dan dat u dat destijds heeft gedaan.

Promotie

Veel investeerders slaan de prijzige schakel van een verkoopmakelaar graag over. Met uw netwerk in de vastgoedbranche kent u immers voldoende mensen om het balletje te laten rollen. Dat betekent niet dat u zelf geen promotie hoeft te doen voor de verkoop.

Marcel van Hooijdonk: “Dat klopt. Zelfs wanneer u een woning in hartje Amsterdam gaat verkopen geldt: hoe meer belangstelling er is voor de woning, des te hoger het laatste bod zal zijn.”

Verbouwen

Marcel van Hooijdonk: “Een huis verbouwen vlak voor de verkoop en er dus zelf niet meer van kunnen genieten, gaat bij veel mensen tegen het gevoel in. Anderen hebben er in de drukke verhuisperiode gewoonweg geen tijd of geld voor.”

Als investeerder moet u deze investering echter niet onbenut laten. Want waar tijdens de huurperiode een standaard keuken prima aan haar eisen voldeed, is bij verkoop wat ‘meer luxe’ een slimme manier om de waarde van de woning op te krikken.

Onderzoek welke investeringen u per definitie meer opleveren. Een nieuwe keuken met kookeiland maakt een woning bijvoorbeeld zeer aantrekkelijk. Een mengkraan van een bepaald designermerk zal de prijs in veel mindere mate laten stijgen. Doe hier voldoende onderzoek naar. Voorbeelden van investeringen die vrijwel altijd resulteren in een hogere woningwaarde zijn:

  • Zonnepanelen
  • Uitbouw
  • Dakkapel
  • Nieuwe badkamer
  • Opknappen van de tuin

Zorg ook dat u na de verbouwing een nieuw energielabel aanvraagt. Woningen met een groener energielabel leveren een hogere taxatiewaarde op.

Leeg, schoon en Fris

Een smeulende bak met kattengrind in een smoezelige hoek van de kamer. De gescheurde gordijnen die de vettige ramen bedekken. Wat maakt het uit? Want zoals een arts een röntgenfoto bekijkt, zo kijkt u als vastgoedinvesteerder dwars door een laag schroot in een woning. Particulieren op de huizenmarkt niet. Zij zijn vaak al druk genoeg met hun aanstaande verhuizing. Zorg er dus altijd voor dat de woning opgeruimd is, lekker ruikt en geen (cosmetische) gebreken vertoont. Marcel van Hooijdonk: “Een eerste indruk maar je immers maar één keer.”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaats regelmatig nieuwe blogs met vakkundig advies voor investeerders van vastgoed. Houd deze website dus goed in de gaten.

Blijf op de hoogte!