Is snel, goedkoop en makkelijk dé oplossing?

Met een vrachtwagen komen ze van de fabriek in Overijssel naar Den Bosch gereden: 36 microwoningen die een oplossing moeten bieden voor het woningtekort in de stad.

Marcel van Hooijdonk | Een micro woning als oplossing voor de krapte op de woonmarkt

Is tijdelijk echt tijdelijk?

Twee jaar geleden besloot gemeente Den Bosch dat er snel wat moest gebeuren om het woningtekort tegen te gaan. Ook de gemeente Gelderland liet 28 tijdelijke woningen plaatsen. Maar is tijdelijk wel écht tijdelijk? Wat gebeurt er als de houdbaarheidsdatum van jouw huis verstrijkt? En wat is de verhouding tussen permanente en tijdelijke woningbouw?

Ze gaan lang mee

Ze staan binnen een jaar, gaan tientallen jaren mee en zijn relatief goedkoop. “De woningen kunnen in principe 30 jaar mee, misschien zelfs 40 of 50 jaar”, laat een bouwmanager weten. Dat ze lang mee kunnen, wil echter niet zeggen dat je er daadwerkelijk zo lang kunt wonen. Na 10 jaar moeten de woningen óf een nieuwe bestemming krijgen, óf verkocht worden.  

Een microwoning als huis

De microwoningen in Den Bosch zijn er van 25 of 35 vierkante meter. Ieder hebben ze een eigen voordeur, badkamer, keuken en voor stellen is er tevens een slaapkamer. Dit alles voor een huurprijs rond de 450 euro per maand, exclusief huursubsidie. Een prima plek om te wonen dus. De containerwoningen zijn niet de meest sfeervolle optie, maar het zijn wel goedkope en makkelijke korte termijn oplossingen voor studenten en starters die in woningnood zitten.

Nijkerk met een puntdak

In Nijkerk wordt meer rekening gehouden met het visuele plaatje van de tijdelijk woningen dan in de Brabantse hoofdstad. Hier heeft de gemeente 28 ‘Heijmans One’s’ besteld: verplaatsbare microwoningen met een puntdak. De kleine woningen zijn een stuk lichter en sfeervoller dan de containerwoningen in Den Bosch. Maar, zoals zo vaak, hangt er wel een prijskaartje aan. Waar de woningen in Den Bosch verkocht worden voor zo’n veertigduizend euro, gaan de woningen van Heijmans de markt op voor een prijs van honderdduizend euro, exclusief de grond en infrastructuur.

Vergelijking met permanente bouw

Een microwoning staat binnen een jaar. Je koopt een sfeervol huisje voor een ton, terwijl je voor dezelfde soort permanente woning al gauw het dubbele neerlegt. Daar komt bij dat de bouw van een permanente woning al gauw drie jaar duurt. Niet het bouwen zelf, maar vaak de juridische procedures slokken heel wat tijd op. Maarja, dan investeer je wel een woning die mag blijven staan. Kies jij voor de lange of korte termijn? Deze vraag lijkt ook niet altijd zo zwart-wit te zijn al je misschien zou denken.

Tijdelijk is niet altijd tijdelijk

Marja Elsinga, hoogleraar aan de TU Delft, waarschuwt ons voor het feit dat tijdelijk niet altijd tijdelijk is. Er staan na decennia op veel plaatsen in Nederland nog steeds tijdelijke woningen. “Vogeldorp en Disteldorp in Amsterdam-Noord hadden en tijdelijk bestemmingsplan, maar staan er al sinds 1918,” vertelt ze. Wanneer het om woningen gaat, is tijdelijk blijkbaar een rekbaar begrip. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden.

Oplossing?

Wanneer we het land volzetten met tijdelijk woningen, is dit een mooie pleister op de wond van het woningtekort. Maar geneest het dit probleem ook op de lange termijn? Feit is dat er vrijwel altijd sprake zal zijn van woningtekort, waardoor het weghalen van tijdelijk woningen al direct een stuk onwaarschijnlijker wordt. Maar willen wij een land vol met containerwoningen met beperkte houdbaarheid? Het is misschien niet ideaal, maar er zitten veel positieve kanten aan het concept. Dat zeker.

Het kan allebei

Ons antwoord: het kan allebei. Enerzijds zijn de tijdelijk woningen een mooi initiatief en een goede oplossing voor de acute woningnood. Studenten die moeite hebben met het vinden van betaalbare woningen, krijgen de kans om fijn en betaalbaar te wonen tijdens hun studie en ook starters worden uit de brand geholpen. Hierbij mogen we echter niet overslaan dat het woningtekort écht aangepakt moet worden, in plaats van uitgesteld. Wanneer de acute problemen worden weggenomen door tijdelijke woningen, kan ondertussen gewerkt worden aan duurzame oplossingen die langer standhouden. Zo kan er nog veel meer geïnvesteerd worden in leegstaand vastgoed en zijn er veel oude panden die een nieuw leven kunnen krijgen met woonmogelijkheden.

In sum?

Laten we ons niet blindstaren op makkelijk, goedkoop en snel. Er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op de microwoning. Laten we hier rekening mee houden en anticiperen op het verloop van de tijdelijke huizen. Enerzijds bieden ze een snelle oplossing voor het woningtekort, en anderzijds biedt het bestaan van tijdelijke woningen ruimte om ondertussen te werken aan duurzame oplossingen. Wanneer we daadwerkelijk aan de slag gaan met het implementeren van permanente oplossingen voor de woningnood, zijn de microwoningen een prachtige partij in de zoektocht naar duurzame, permanente woningbouw en transformatie.

Blijf op de hoogte!