Marcel van Hooijdonks visie op de vastgoedmarkt
Er is veel te zeggen over ondernemen. Ook is er veel te zeggen over vastgoed. Je hoort positieve kreten over hoopvolle innovaties en overtuigd commentaar over stijgende prijzen of het tekort aan woningen. Iedereen vindt er wel wat van. Maar wat zegt iemand die hier dagelijks mee te maken heeft? Wat vindt een professional die zijn carrière heeft gewijd aan vastgoed? In dit artikel nemen we je mee in de visie van ondernemer Marcel van Hooijdonk. Hieronder lees je meer over zijn kijk op de vastgoedmarkt.
Innovatie in een conservatieve markt
“In de vastgoedmarkt is men minder bezig met innovatie dan velen denken”, vertelt Marcel wanneer wij hem vragen naar het thema innovatie. “Natuurlijk lopen er wel wat innovatieprojecten, maar de vastgoedmarkt is en blijft toch redelijk conservatief. Zeker in het gebied waarin ik werkzaam ben wordt er behalve een aantal maatregelen voor het milieu, zoals ledverlichting, niet veel aandacht besteed aan innovatie. Dat hoort bij de branche en dat is prima. In essentie blijft vastgoed natuurlijk gewoon vastgoed. Zo houd ik mijzelf vooral bezig met aankopen, onderhandelen en het transformeren van vastgoed. Het werken met biomassa vind ik hierbij interessant. Dat is een manier waarop ik zelf innovatief tracht te zijn.”
Een blik op de toekomst
Wij vragen Marcel hoe hij aankijkt tegen de komende 20 jaar: wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de vastgoedmarkt? “Door de online verkoop zal er steeds meer behoefte komen aan distributiecentra”, vertelt hij. “Fysieke winkels zullen wel blijven bestaan, maar bedreigd worden. Als je bekijkt hoe groot het percentage online aankopen is, in vergelijking met aankopen in fysieke winkels, is het duidelijk dat fysieke winkels geen deel uitmaken van een groeimarkt. Gedeelde kantoren maken daar bijvoorbeeld wel deel van uit. Je ziet steeds meer bedrijven met flexplekken en ruimtes met meerdere werkplekken. Ik verwacht dat we de komende jaren alleen maar meer gedeelde kantoren gaan zien. Ook is door het stijgende toerisme de hotelmarkt sterk aan het groeien. De wereld wordt rijker en steeds meer toeristen brengen een bezoek aan Nederland. Bij het transformeren van leegstaande panden zou het zomaar eens heel slim kunnen zijn om te investeren in hotels.”
Het woningtekort
“Het woningtekort is een keuze van de overheid”, zegt Marcel direct. “Financierders, werkkrachten, bouwplannen… alles is er, behalve de medewerking van de overheid. De gemeenten fungeren in deze als het zand in de machine. Neem bijvoorbeeld het Nibb-it terrein: projectontwikkelaars willen hier gaan bouwen. Een goed plan als je het mij vraagt. Terwijl dit makkelijk zou kunnen zullen ze hier helaas niet snel een vergunning voor krijgen.” Is dit dan iets landelijks of meer iets voor gemeentelijk bestuur? “Enkel de gemeente is hierin schuldig”, vertelt Marcel. “Op landelijk niveau is er niks mis met de vergunningen, maar op gemeentelijk niveau wel. Zo ook is het woningtekort in Amsterdam niet toe te schrijven aan een tekort aan arbeidskracht. Nee, de regelgeving doet hen de das om.”
Leegstand en transformatie
“Velen weten dat leegstand iets is waar ik niet tegen kan. Ik vind het enorm zonde”, antwoordt Marcel wanneer we hem vragen naar zijn mening over leegstaande panden. “De gemeente zou ook hier meer medewerking moeten verlenen aan de transformatie van leegstaand vastgoed. Het is iets waar ik mij dagelijks mee bezig houdt en ik heb dan ook vaak de ervaring dat de gemeente dwarsligt. Het transformeren van leegstaande panden is iets wat doorgezet moet worden. Het is een erg bestendig proces waarbij er niet enkel financiële winst te behalen valt, maar waar er ook meer woon- en werkgelegenheid gecreëerd kan worden. Tevens kunnen door transformatie mooie panden die anders gesloopt zouden worden blijven bestaan.”