Utrechts meest spectaculaire herbestemmingsproject krijgt eindelijk vorm – Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk: “Bijna elke Utrechter is er wel eens binnen geweest. Of het nou was voor een stapeltje postzegels, een langverwacht pakketje of een kekke ansichtkaart voor je neefje; stiekem wilde je je ook gewoon eventjes piepklein voelen onder de reusachtige koepel van de centrale hal van het prachtige postkantoor op de Neude.”

Utrecht Marcel van Hooijdonk

De sluiting

Bij menig bewoner van de domstad viel het afscheid dan ook zwaar toen na 90 jaar trouwe dienst het pand (opgeleverd in 1920!) werd gesloten. Gelukkig had zich al snel een nieuwe investeerder gemeld. Fortis Bank kocht al ruim twee jaar voor de sluiting het oude postkantoor van KPN. Met veelbelovende plannen leek het erop dat de Utrechters zich geen zorgen hoefden te maken dat het monument in een spookslot zou veranderen.

Marcel van Hooijdonk: “Dat was natuurlijk hoopvol maar met dit soort gigantische projecten is het altijd afwachten hoe lang het duurt voordat er daadwerkelijk een startsein wordt gegeven voor de herbestemming. Naast de tijd die een investeerder nodig heeft voor de ontwikkeling van het project, volgen langdurige procedures voor het verkrijgen vergunningen.  En dat is, als alles goed gaat. “

Crisis

Dat deze gedachte niet slechts berust op doemdenken blijkt als tijdens de financiële crisis Fortis in zwaar weer terechtkomt en wordt overgenomen door de staat. De plannen voor het oude postkantoor kregen toen vanzelfsprekend niet de hoogste prioriteit. Toch is na het uiteenvallen van de bank, het pand in handen gebleven bij één van de opgesplitste opvolgers. Deze ontwikkelde uiteindelijk de plannen door voor het herbestemmen.

Desalniettemin hebben de plannen jarenlang ‘on hold’ gestaan en duurde het tot begin 2018 toen eindelijk het startsein kon worden gegeven voor de renovatie en bouwwerkzaamheden. Maar sindsdien gaat het heel hard. Over enkele maanden krijgen de eerste winkeliers en huurders al hun sleutel.

Populair onder de Utrechters

Marcel van Hooijdonk: “Prachtig werk. Na een moeilijke opstartperiode wordt de verloren tijd voor een groot gedeelte ingehaald. De bewoners van Utrecht kunnen per dag de voortgang van de bouw zien en is het in de binnenstad een populair gespreksonderwerp. De loden behuizingen van het dak zijn inmiddels allemaal vervangen waardoor het pand weer jaren mee kan. Het plein, en het gebied rondom de oude gracht straalt nu al zichtbaar meer energie uit. En dat terwijl het meeste werk aan de binnenkant wordt verzet.”

Van Postkantoor naar bibliotheek, foodmarkt fietsenstalling…

Het postkantoor is tegenwoordig bekend onder de projectnaam: Bibliotheek Neude. In de centrale hal zal namelijk plek komen voor… ja u raadt het al. Naast, rondom en boven deze bibliotheek gaan bovendien nog vele andere initiatieven van start. Een foodmarkt, verschillende winkels, studieruimtes en een 600 plekken tellende fietsenstalling. Marcel van Hooijdonk: “Als getogen Utrechter deed het mij pijn dat dit pand zonder concrete plannen van bestemming een lange tijd leeg stond. Maar deze ontwikkelingen doen mij, samen met de trotse bewoners van de domstad, absoluut deugd.”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk tipt onze redactie regelmatig met opvallende of inspirerende projecten die de moeite waard zijn om onder de loep te nemen. Lees hier meer over op de projectenpagina van deze website.  

Blijf op de hoogte!