Werkspoorkathedraal Utrecht | Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk strijdt al jaren tegen de leegstand in Nederland. De overheid neemt steeds vaker de nodige maatregelen waardoor kansen eerder benut kunnen worden.   Maar het intuïtief ligt bij investeerders om de, vaak risicovolle, projecten te starten. Dat vereist een goed gevoel voor wat er speelt in de maatschappij. Dit vergt bovendien een hoop lef en ondernemerschap.
Marcel van Hooijdonk moedigt de initiatieven en projecten van deze ondernemers toe. Hij stuurt  daarom regelmatig inspirerende en bijzondere herbestemmingsprojecten die het vermelden op onze website waard zijn.

Kathedraal Marcel van Hooijdonk

Van Fabriekshal tot evenementenlocatie

Het voormalig werkspoorkathedraal in Utrecht is zo’n project. De oude fabriek heeft onlangs een nieuwe functie gekregen welke goed aansluit op de behoeftes van de Utrechters. Het pand werd sinds 1960 gebruikt voor het bouwen van staalconstructies, voor (onder andere) grote bruggen en onderdelen voor treinen. De hal is meer dan twintig meter hoog en heeft vijfduizend vierkante meter aan oppervlakte.
Marcel van Hooijdonk: Wanneer je het pand van binnen bekijkt, begrijp je waarom het pand de naam 'kathedraal' heeft gekregen. De ondernemer heeft de klassieke, industriële elementen behouden, waardoor de rijke historie van de fabriek zonder woorden wordt verteld.

Marcel van Hooijdonk: ‘Zeer geslaagd herbestemmingsproject’

Marcel van Hooijdonk: “Het project van de werkspoorkathedraal is uniek in zijn soort. De ondernemer heeft ervoor gekozen de investering aan de buitenkant van het pand tot een minimum te beperken. Bij het voorbij rijden lijkt het hierdoor misschien nog steeds op een oud vervallen pand. Maar deze ruwe bolster heeft absoluut een blanke pit. Eenmaal binnen wordt de potentiële kracht van dit pand pas echt zichtbaar. Van bedrijfsevenementen tot speciaal-bierfestivals; de mogelijkheden zijn hier eindeloos.”

De moderne (groene) stroomtoevoer en stadsverwarming is geïnstalleerd in de oude kasten. Hierdoor is de uitstraling binnen het pand behouden gebleven, terwijl er ook aan duurzaamheid is gedacht.

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk tipt onze redactie wekelijks met bijzondere, grappige of inspirerende herbestemmingsprojecten. Houd de projectenpagina op onze website dus goed in de gaten. Heeft u vragen voor onze redactie? Of heeft u zelf een tip? Mail dan naar info@zuylensteate.nl

Blijf op de hoogte!