Marcel van Hooijdonk: “Waar moeten de starters heen?”

Marcel van Hooijdonk: “Te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig inkomsten voor een fatsoenlijke hypotheek. Starters hebben het de laatste tijd niet gemakkelijk op de woningmarkt.”

De ‘doorstromers’ profiteren ondertussen van flinke waardestijgingen van hun huis. Soms nog met een aflossingsvrije hypotheek die ze kunnen meenemen. Daarnaast hebben zij, in de regel, een hoger salaris waardoor het voor de starters een bijna onmogelijke opgave wordt om een plekje in de verhitte woningmarkt te veroveren.

Zoekende starter Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk: “Zorgelijke situatie”

Starters moeten tegenwoordig ook nog een klein kapitaal op de spaarrekening hebben staan om überhaupt een hypotheek te mogen afsluiten. De bijkomende kosten zijn voor veel starters niet uit eigen zak te financieren zonder hulp van de ouders. Maar niet alle ouders hebben natuurlijk hier de financiële middelen voor.

Marcel van Hooijdonk: “Langzaamaan kan deze situatie zorgen voor een tweedeling in de maatschappij. De overheid heeft de taak om met maatregelen te komen.”

NHG

Eén van die maatregelen is de NHG. Dit is een hypotheekgarantie waarbij een fonds garant staat voor de terugbetaling van de hypotheek aan de geldverstrekker. De verstrekker loopt hierdoor vrijwel geen risico en bieden daarom hoge kortingen op de rentetarieven.

Marcel van Hooijdonk: “Een initiatief dat was gericht op het bevorderen van doorstroom van starters met een laag inkomen. De bovengrens van NHG wordt echter jaarlijks opgehoogd en is in 2019 zelfs 290.000 (€ 25.0000 meer dan in 2018). Dat betekent dat de groep die hier gebruik van kan maken steeds groter wordt. De vraag naar woningen stijgt mee.”

Starterslening

De Starterslening is een ander instrument om jonge huizenjagers de helpende hand te bieden. In combinatie met het NHG krijgen zij een aanvulling op hun hypotheek. Hierover betalen zij de eerste drie jaar geen rente. Het nadeel van deze lening is dat de rente die je na deze periode betaalt, hoger is dan bij een normale hypotheek. Soms wel met één procent verschil.

Kooplater-Woning

Een ander initiatief is de KoopLater-woning. Deze woningen worden eerst gehuurd door de starter die op dat moment nog geen geld heeft voor een hypotheek. Wel wordt een deel van de huur alvast gebruikt voor de koopsom. Na een paar jaar hebben de bewoners een lagere hypotheek nodig en kunnen zij huurwoning zelf kopen. Doordat met de aflossing een lager hypotheekbedrag nodig is scheelt dat later ook in de woonlasten.

Een nadeel is dat er nog maar weinig woningcorporaties brood zien in dit initiatief. Op een paar dorpen na, is deze nieuwe vorm van woningverkoop (nog?) niet beschikbaar.

Marcel van Hooijdonk: ‘Bijbouwen.’

Marcel van Hooijdonk: “Natuurlijk allemaal oplossingsgerichte en goed bedoelde maatregelen. Maar ondanks dat het beter is dan niets doen, hebben ze vooralsnog niet het probleem weten te verhelpen.”

Woningen bijbouwen lijkt de enige oplossing. Dit zorgt voor een betere balans tussen vraag en aanbod. Maar er blijft een groot tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen. Het failliet gaan van een groot aantal bouwbedrijven en leveranciers tijdens de crisis is hiervoor een belangrijke oorzaak

Nu de politiek steeds gemakkelijker de groen licht geeft voor nieuwe bouwprojecten zal de marktwerking dat probleem op den duur gelukkig wel oplossen. Maar de starters van vandaag zullen daar nu helaas weinig aan hebben.

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig berichten op zijn blog waarin hij de actualiteiten bespreekt of bijzondere vastgoedprojecten benoemd. Heeft u vragen of een tip voor de redactie? Mail dan naar info@zuylenstaete.nl