Ode aan Bayram: kunstwerk in Brabantpark pronkt op de gevel

Boven het Indische restaurant Makanan in Brabantpark pronkt een nieuw kunstwerk, mogelijk gemaakt door Marcel van Hooijdonk. Student Cesare van de Rietveld Academie maakte indruk in Amsterdam door een enorme muurschildering aan te brengen aan één van Marcel's panden. Dit kunstje herhaalde hij onlangs in Breda, door een ode aan Ömer Bayram te brengen. Bedenker Van Hooijdonk is in zijn nopjes met het eindresultaat.

Het pand aan in Brabantpark kon wel wat kleur gebruiken. De Epelenberg, waar enkele eetgelegenheden en wat andere zaken zijn gevestigd, ligt in de buurt van de plek waar Bayram opgroeide. De éénvoudig Turks international groeide op in dit specifieke stukje Breda, waar hij op jonge leeftijd al terecht zou komen in de jeugdopleiding van voetbalclub NAC.

De muurschildering brengt The Road to Succes van de voetballer in beeld. Ömer Bayram schopte het vanuit zijn club tot de Turkse top: via Kayserispor en Akhisarspor komt hij terecht bij Galatasaray. Bayram groeit uit tot vaste waarde voor het team uit de stad Istanbul. Het abstracte kunstwerk geeft dit weer via de buizen, waar het hoogtepunt (de bal) uiteindelijk bereikt wordt.

De 27-jarige Bayram speelde in totaal zeven seizoenen voor NAC (2005-2012). Als speler van NAC 1 kwam hij tot meer dan 40 officiële wedstrijden voor de Parel van het Zuiden. Bayram heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit graag te willen terugkeren bij de club waar het voor hem allemaal begon.

Bekijk meer nieuws