Volgens Marcel van Hooijdonk hoeft het isoleren van je huis niet duur te zijn

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen, daarmee kun je besparen op je  energiekosten. We bespreken alleen de meest effectieve manieren om op je energiekosten te besparen. Deze hoeven niet duur te zijn maar kunnen ook een korte terugverdientijd hebben.

Marcel van Hooijdonk | Het isoleren van je woning kan goedkoper met deze maatregelen

De meest eenvoudige manier is het isoleren van de spouwmuren

Het is een kleine ingreep die bijna geen ingreep te noemen is. Hierdoor kost het ook weinig (ongeveer €800,-), terwijl de besparing wel aanzienlijk is (ongeveer €200,- per jaar). Omdat er veel energie verloren gaat via de muren is dit vaak een van de eerste ingrepen waar voor gekozen wordt. Daarnaast gebeurt alles buitenshuis zodat je binnenshuis geen last heb van de rommel die erbij komt kijken.

Het isoleren van een schuin dak maakt ook verschil

Via het dak zal er bijna net zo veel sprake zijn van energieverlies als via de muren. Dit is daarom de eerstvolgende plek waar je kijkt om te zien wat de mogelijkheden tot verduurzaming zijn. De verbouwing is wat ingrijpender dan het isoleren van de muren, maar de besparing zijn ook groter. Wanneer je toch van plan bent om de zolder te verbouwen is het een goed idee om het dak meteen mee te pakken.

Zonnepanelen een optie?

Het gebruik van zonnepanelen is niet voor iedereen aan te raden. Het is belangrijk om een goede afweging te maken van de kosten en de opbrengst. Hierbij moet je in de eerste plaats kijken naar het huidige verbruik van je woning. Vaak is het zo dat je al veel kunt besparen door gebruik te maken van zuinigere apparatuur en ledlampen. Als blijkt dat je hierdoor maar weinig energie verbruikt dan is een grote investering als zonnepanelen niet meer nodig. Is het tegendeel het geval, dan is het een simpele berekening die je moet maken. Hoeveel verbruik je en hoeveel panelen heb je dus nodig? Tot slot is de plaatsing belangrijk. Laat je hiervoor adviseren door een expert.

Dit zijn de opties die Marcel van Hooijdonk adviseert. In de projecten die Marcel van Hooijdonk zelf realiseert maakt hij altijd een weloverwogen beslissing voor één of meerdere verduurzamingen.

Blijf op de hoogte!

Notice:Undefined variable: aReturn