Investeren in een vakantiewoning? | Voor- en nadelen door Marcel van Hooijdonk

Een vakantiewoning als belegging heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Het bezitten van een extra woning in de Dordogne of Sicilië klinkt dan ook best aantrekkelijk. Niet alleen kun je de woning verhuren wanneer jij dat wilt, je kunt er ook heerlijk je eigen vakantie vieren. Met een historisch lage rente kun je je spaargeld maar beter zien groeien onder een palmboom in de zon. Toch?

Marcel van Hooijdonk: “Dat is wat kort door de bocht. Een vakantiewoning is zeker een leuke investering, maar er kleven ook nadelen aan. Dit zien enthousiaste zonaanbidders soms te snel over het hoofd. Goed om even de voor- en nadelen van een investering in vakantiewoningen op een rijtje te zetten dus.”

Vakantiewoning Marcel van Hooijdonk

Rendement

Marcel van Hooijdonk: “Het rendement op vastgoed is in de regel, ook in het buitenland, hoger dan wanneer uw spaargeld op de bank staat.  Alleen hierom is het overwegen van een dergelijke investering al de moeite waard. Let wel op. Hoe verder uw investering bij u vandaan is, des te minder grip u heeft op variabelen die aan dit rendement kunnen toornen. En dan hoeft u niet enkel te denken aan een op de loer liggende crisis van het desbetreffende land. Ook lokale problemen zijn op afstand vaak lastiger te voorzien en te controleren.”

Verhuur

Huuropbrengsten kunnen een zeer interessante inkomstenbron vormen. De verhuur kunt u overlaten aan een vertrouwenspersoon op locatie of door de beheerder van een park. Slapend rijk worden dus?

Marcel van Hooijdonk: “Als alles meezit wel. Maar zoveel verschillende huurders in een jaar nemen ook risico’s met zich mee. Een huurder vinden die uw woning op een nette manier verzorgt is al lastig. Laat staan 40 verschillende huurders in een jaar. Natuurlijk heeft u de mogelijkheid een borgsom te overleggen, maar hier aanspraak op maken is vaak een lastiger verhaal. Zeker wanneer deze door de kosten van een eventuele schade worden overschreden.

Dit alles natuurlijk indien u überhaupt huurders weet te vinden. Tegenwoordig zijn er natuurlijk tal van websites waarop u uw woning kunt aanbieden, maar zij rekenen vaak hoge bemiddelingskosten.”

Vakantiepark

Vakantiewoningen die op een park liggen, zijn afhankelijk van het gezamenlijk succes van dit park. Hierdoor kunt u natuurlijk ook meeliften op het succes van zo’n park. Een ander voordeel is dat  de omgeving en het omliggende terrein als het goed is netjes zal worden onderhouden door de parkeigenaar. Maar dat is niet natuurlijk niet gratis. Ook moet u rekening houden met andere standaard servicekosten.

Krijgt het park om wat voor reden dan ook te maken met zware tijden? Dan geldt dit ook voor uw vakantiewoning.

Marcel van Hooijdonk: “Een voorbeeld: In Frankrijk op zo’n park met particuliere vakantiewoningen werd ooit eens een kind ontvoerd. De naam van het park keerde regelmatig terug in de krantenkoppen en verloor hierdoor in een paar dagen haar goede naam. Verhuurders zagen de waarde van hun huis, alsmede de huuropbrengsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig blogs op onze website met interessante projecten of tips voor investeerders van vastgoed. Houd onze website dus in de gaten voor regelmatige updates. Heeft u vragen of tips aan de hand van dit artikel? Stuur dan een mail naar info@zuylenstaete.nl

Blijf op de hoogte!