Marcel van Hooijdonk: Informatieplicht energiebesparing ook voor u bedoeld?

‘Heeft u het verplichte rapport met energiebesparende maatregelen voor ondernemers al overhandigd aan het rijk? Dat moet voor 1 juli anders riskeert u hoge boetes.’

Energiebesparing Marcel van Hooijdonk

Ongerust over informatieplicht energiebesparing

Bij Marcel van Hooijdonk Real Estate kregen wij vragen van ongeruste klanten die met bovenstaande waarschuwing werden verrast. Natuurlijk bent u snel geneigd zo’n rapport op te laten stellen voor het te laat is. Geen probleem natuurlijk. De adviseur neemt het werk voor een complex onderzoek inclusief rapport graag voor u uit handen. Een paar dagen later, en enkele honderd euro’s lichter, staart u glazig naar een rapport waarvan u een week eerder niet eens van het bestaan wist. Dat klinkt bijna als oplichterij. Maar is dat het ook?

Marcel van Hooijdonk: “Niet helemaal. Deze ‘Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven’ gaat wel degelijk gelden vanaf 1 juli 2019. Maar als u hier nog nooit van heeft gehoord, is de kans klein dat u behoort tot de groep met deze informatieplicht. Toch kan het geen kwaad dit even te checken.”

Wat is de Informatieplicht energiebesparing?

Nederland wil in 2050 CO2 neutraal zijn. Voor ondernemers en instellingen zijn hiervoor de afgelopen jaren veel nieuwe wetten in het leven geroepen. Deze moeten bedrijven verleiden om meer maatregelen te nemen voor energiebesparing.  Volgens de nieuwe ‘informatieplicht energiebesparing’ moeten bedrijven een vierjaarlijks rapport aanleveren waarin de volgende punten moeten staan beschreven:

  • een overzicht van alle energiestromen
  • een omschrijving van de factoren die het energieverbruik het meest beïnvloeden
  • een beschrijving van het ‘energiebesparingspotentieel’ van uw onderneming
  • een lijst van eventuele kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen

Marcel van Hooijdonk: Informatieplicht ook voor u bedoeld?

Een hoop papierwerk dus. Niet gek dat bedrijven dit papierwerk maar wat graag uit handen geven. Zeker wanneer er hoge boetes tegenover staan bij verzuim.

Marcel van Hooijdonk: “Maar bedenkt u zich, als u wordt benaderd door deze adviesbureaus, dat deze verplichting alleen geldt voor ondernemingen die in de eerste instantie al onder de bestaande energiebesparingsplicht vielen.” Die plicht geldt voor bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar. Omdat hier geen of nauwelijks controle op mogelijk was, gaat per 1 juli de nieuwe informatieplicht in.

Een waarschuwing voor de grote jongens dus, deze nieuwe wet. Maar valt u buiten deze groep, dan is er geen reden tot paniek. En al helemaal geen redenen om een duurbetaald rapport op te laten stellen. Iets wat de marketeers soms gemakshalve vergeten erbij te vermelden!

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig berichten op zijn blog waarin hij de actualiteiten bespreekt of advies geeft aan vastgoedinvesteerders. Heeft u vragen of een tip voor de redactie? Mail dan naar info@zuylenstaete.nl

Blijf op de hoogte!