Vijf mooiste herbestemmingen tot hotels | Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk strijdt al jaren tegen de leegstand in Nederland. De overheid lanceert dikwijls maatregelen om deze strijd te stimuleren, maar het initiatief ligt uiteindelijk altijd bij investeerders. Om de soms risicovolle projecten te starten is hiervoor, naast een goed gevoel voor inzicht en ondernemerschap, een hoop lef vereist. Marcel van Hooijdonk moedigt deze initiatieven aan en toont in zijn blogs regelmatig zijn bewondering hiervoor.

Met oplopende temperaturen en de zomervakantie voor de deur zet hij ditmaal zijn collega’s uit het hotelwezen in het zonnetje: de vijf meest bijzondere hotels die zijn ontstaan door herbestemming van een leegstaand bouwwerk, pand of object.

Herbestemming hotels Marcel van Hooijdonk

1. Watertoren in Dordrecht

In Dordrecht staat een oude monumentale watertoren die tegenwoordig bekend staat onder de naam Villa Augustus.  

Marcel van Hooijdonk: “Alle kamers van deze oude watertoren zijn uniek, maar twee van de kamers verdienen een specifieke vermelding. De geheime tuinkamer en de Lantarenkamer in het hoogste puntje van de watertoren zijn absoluut de paradepaardjes van dit unieke hotel. Maar ook als u niet één van deze twee kamers weet te bemachtigen is een bezoek aan dit hotel de moeite waard. Een unieke locatie, met een prachtige herbestemming.”

2. Tram Inn hotel

Vindt u reizen in het openbaar vervoer maar slaapverwekkend? Misschien is dit bijzondere hotel dan iets voor. Het Controversy Tram Inn hotel is een oude boerderij die is volgegooid met oude tramwagons. Aanvankelijk waren deze wagons rijp voor de schroot, maar door een inspirerend herbestemmingsproject zijn deze omgetoverd tot fraaie hotelkamers.

Marcel van Hooijdonk: “De trams zijn allemaal met gerecyclede materialen ingericht. Deze duurzame werkwijze heeft ervoor gezorgd dat elke kamer uniek is. Echt een mooi project.”

3. Cruiseschip in Rotterdam

Een overnachting op een boot is op zich niet heel bijzonder. Maar op het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika lijn is het dat zeker wél.

Marcel van Hooijdonk: “Zonder de daadkrachtige initiatiefnemers van dit reusachtige project, had dit prachtige schip nu ergens alg staan happen. Tip: ook zonder boeking of entreebewijs kunt u een groot gedeelte van het schip bewonderen. Aan boord kunt u daarnaast een rondleiding boeken om meer van het schip te bekijken.

4. Hijskraan NDSM werf. Marcel van Hooijdonk: “Last van hoogtevrees?”

Heeft u hoogtevrees? Dan is deze bestemming waarschijnlijk niets voor u. Op deze sensationele slaapplek boven in de hijskraan van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord zijn drie luxe hotelsuites gebouwd compleet met slaapkamer, badkamer en woonkamer.

5. Slapen in een Vat

Voor wie graag diep in het glaasje kijkt is er een nieuwe uitdaging: een nacht lang een compleet wijnvat van de binnenkant bekijken! In Hotel Vrouwe van Stavoren vind je slaapkamers die zijn gebouwd in de containers van deze alcoholische druivendrank. Marcel van Hooijdonk: “Echt een unieke locatie. Er is zelfs een wellness-wijnvat met jacuzzi en sauna!”

Marcel van Hooijdonk: ‘Leegstand bestrijden is geen doel op zich”

Nederland kent een steeds hogere mate van leegstand. Tegelijkertijd heerst een krapte op de woonmarkt. De ‘strijd tegen leegstand’ heeft als belangrijk doel deze discrepantie te herstellen. Het opvullen van lege panden is dus zeker geen doel op zich.

Wanneer een hoteluitbater (of elke andere ondernemer in het algemeen) zich vestigt op een leegstaande locatie betekent dit dat er elders woonruimte behouden blijft of wordt gecreëerd.  Het is in deze dus niet relevant of die locatie een leegstaand kantoorpand, een hijskraan, tramwagon of wijnvat is. Het doel van deze strijd is hiermee immers wel degelijk behartigd.

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk schrijft regelmatig blogs met interessante onderwerpen of adviezen voor vastgoedinvesteerders. Houd deze website dus goed in de gaten!

Blijf op de hoogte!