Projectontwikkeling geremd door afschaffen monumentenaftrek

Bijzondere projecten als de renovatie van het bankgebouw van ABN AMRO Mees Pierson zullen steeds minder vaak voor komen. De monumentenaftrek zal mogelijk afgeschaft worden waardoor het minder aantrekkelijk zal zijn voor projectontwikkelaars als Marcel van Hooijdonk om dergelijke projecten uit te voeren.

Monumentenaftrek Marcel van Hooijdonk

Monumentaal pand met een A label

‘Bij het renoveren van een monumentaal pand moet er meer rekening gehouden worden met de regelgeving dan wanneer je te maken hebt met een normaal pand’: geeft Marcel van Hooijdonk aan. Er mogen bijvoorbeeld geen aanpassingen gedaan worden aan de buitengevel. De verduurzaming vind dus met name aan de binnenkant plaats. Zo is er bij het bankgebouw voor gekozen om de isolatie van binnenuit te verbeteren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige installaties, zonnepanelen en ledverlichting. Verder is het pand ook aangesloten op de stadsverwarming. Al deze aanpassingen hebben er voor gezorgd dat zelfs dit pand uit de 17e eeuw een a-label heeft gekregen.

Nieuwe bestemming omvat meerdere functies

Het gebouw is getransformeerd tot kantoor-, horeca- en werkruimte. Doordat het gebouw drie verschillende ingangen heeft was het een logische keuze om tot deze driedeling te komen. Het is een uitdaging om een goede indeling van het pand te maken maar men gelooft hierin geslaagd te zijn. Het pand is dit jaar opgeleverd en was binnen de kortste tijd volledig verhuurd. Enkele bedrijven die zich hier hebben gehuisvest zijn: tapasrestaurant Tapisco, Tempo Team en The Hague Centre for Strategic Studies. 

Een mogelijke subsidieregeling

De overheid is van plan de monumentenaftrek te stoppen en over te gaan tot een subsidiesysteem. Dit nieuwe systeem heeft als nadeel dat het vertragend kan werken. Banken zullen minder snel geneigd zijn het project te financieren. Juist de flexibiliteit van de monumentenaftrek maakt het voor projectontwikkelaars als Marcel van Hooijdonk aantrekkelijk om te verduurzamen en risico’s te nemen. Een stimulans die de markt in de huidige staat goed kan gebruiken!

Blijf op de hoogte!