De woningmarkt heeft een renovatie nodig

De woningmarkt is de afgelopen jaren aardig vast gelopen. Er is een groot woning tekort en woningen zijn heel veel duurder geworden. Om de woningmarkt weer enigszins te herstellen moet deze markt gerenoveerd worden stellen verschillende economen van ABN Amro, ING en Rabobank in een rapport dat ze gezamenlijk hebben opgesteld.

Het maken van nieuwe woningen - Marcel van Hooijdonk Real Estate

De woningmarkt is momenteel erg duur en slecht toegankelijk, vooral voor de startende mensen. Het huidige systeem creëert een groot vermogensongelijkheid wat negatieve gevolgen heeft voor de economie. Er zou volgens de economen van ING, ABN Amro en Rabobank nieuwe maatregelen getroffen moeten worden om de woningmarkt te herstellen.

Het belasten van huizenbezitters

De economen stellen voor dat huizenbezitters meer belasting moeten gaan betalen. Huizenbezitters hebben veel fiscale voordelen blijkt uit een onderzoek. Daarom zou voor deze mensen de hypotheekrenteaftrek verhoogd moeten worden. Ook vinden de economen dat de huurtoeslag verandert zou moeten worden. Deze zou bepaald moeten worden op de hoogte van het inkomen van de huurder ongeacht hoe groot de woning is.

Het financieren van een woning

De opstellers van dit plan richten zich ook op de financiering van een woning. Zij stellen voor dat de maximale hypotheek voor een duurzame woning hoger moet zijn dan voor een huis met een slecht energielabel.

Daarnaast zouden huizenkopers ook meer geld mee moeten brengen wanneer ze een woning willen kopen. Nu kun je vaak nog de gehele waarde van een woning lenen en dat moet naar een lager percentage vinden de economen.

De economen pleitten daarnaast ook nog voor een groter aanbod aan huurwoningen. Maar de simpelste oplossing blijft natuurlijk het zoveel mogelijk bij bouwen van woningen. De bouweisen van deze woningen zouden daarnaast wat eenzijdiger moeten worden zodat het bouwproces versnelt wordt.

Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk houdt altijd het laatste nieuws in de gaten rondom de woningmarkt. De belangrijkste nieuwtjes plaatst hij altijd op de nieuwspagina van Real Estate Marcel van Hooijdonk. Klik voor meer informatie op Real Estate Marcel van Hooijdonk.

Gerelateerd nieuws