De leegstand in Nederland neemt af

Nederland kent een oppervlakte van tienduizend voetbalvelden aan leegstaand zakelijk vastgoed. Tienduizend, dat is veel. En enorm zonde. Gelukkig neemt het aantal leegstaande panden in ons land langzamerhand af. Hoe het ministerie voor Binnenlandse zaken dit aanpakt? Daarover lees je hieronder meer.

Marcel van Hooijdonk | Steeds minder leegstand onder de zakelijke panden van Nederland

Schokkende cijfers

Begin 2018 gaf het Centraal Bureau voor Statistiek schokkende cijfers vrij: er stonden 279.000 lege gebouwen in Nederland. Dat zijn heel wat hectaren die stof staan te vangen. Ruim een kwart van de kantoren in Nederland was niet in gebruik. Maar ook winkels en scholen sloten hun deuren. Hierdoor stonden er begin dit jaar 1.170 schoolgebouwen leeg. Ook werden 20.000 van de 152.000 winkels niet gebruikt.

Starterswoningen als win-win

Al jaren probeert de regering hier iets aan te doen en eindelijk lijkt het tij te keren. Panden van oude zorginstellingen en scholen krijgen een nieuw leven: als starterswoningen. Afgelopen jaar zijn 8% van de nieuwe panden die gerealiseerd zijn ontstaan uit leegstaande kantoren en publieke gebouwen. Dit staat gelijk aan 7.570 starterswoningen meldt het CBS. Het gaat hierbij vooral om kleine studentenwoningen en starterswoningen.

Studentenwoningen & woningtekort

Het woningtekort onder studenten en starters was dit jaar een belangrijk onderwerp in het nieuws. Studenten overnachtten in tentenkampen of garages en starters hadden het moeilijk met de hoge huurprijzen. Nog steeds is er sprake van een woningtekort, maar gelukkig is er schot in de zaak. Wij juichen de transformering van leegstaande kantoren met als nieuw bestemmingsplan huurwoningen alleen maar toe. Transformatie en gebruiken van dat wat waardevol is, is elke keer weer een stap in de goede richting.

Kerken en innovatieve ideeën

Ook de leegstand van religieus erfgoed was in het nieuws. Zo’n tachtig procent van de Nederlandse kerken wordt momenteel niet meer gebruikt als kerk. Er staan er veel leeg en sommige krijgen al een nieuw bestemmingsplan. Ons advies: investeer in deze mooie, monumentale panden en gebruik ze om innovatieve ideeën een kans te geven. Waar oude kantoren kunnen dienen als woning, daar kunnen kerken dienen als nieuwe werkplek.

Kwetsbaar

Naast de noodzaak om studenten te huisvesten en het woningtekort tegen te gaan, is er nog een reden om hard ons best te doen om leegstaande panden een nieuwe bestemming te geven. Leegstaande gebouwen zijn namelijk enorm kwetsbaar. Vaak zijn het goede, ruime gebouwen, waarmee veel moois kan worden gedaan. Maar voordat we hiermee aan de slag gaat, is er al gauw ingebroken. Ook vandalisme, kraakacties en brandstichting zijn niet zeldzaam bij dit soort panden. Ze worden niet goed beveiligd en zijn daardoor makkelijk slachtoffer van vandalisme. Dit gebeurt tevens bij panden die (deels) nog wel in gebruik zijn.

Onze missie

Bij Marcel van Hooijdonk Real Estate vinden wij leegstand enorm zonde. Wij voelen het dan ook als onze missie om leegstand tegen te gaan. We willen koesteren wat waardevol is en gebruiken wat bruikbaar is. Door te investeren en te transformeren, kunnen we leegstaande panden een nieuw leven inblazen. Dit is niet alleen positief voor de economie en sfeer in een stad, maar ook nog eens een kans voor veel starters en studenten op een nieuw thuis.

Blijf op de hoogte!