Project

Herbestemming Spaardersbad Gouda

Het Spaardersbad in Gouda wordt omgetoverd tot indrukwekkende loftwoningen. Een project waar wij heel enthousiast van worden!

De mailbox bij Marcel van Hooijdonk Real Estate stroomt regelmatig over met interessante (herbestemmings-)projecten binnen de vastgoedsector. Opvallende of inspirerende herbestemmingen plaatsen wij op de projectenpagina van deze website. De herbestemming van het Spaardersbad in Gouda is zo’n project waarbij ons werkelijk het water in de mond loopt. Met indrukwekkende loftwoningen wordt daar deze maand een geslaagde herbestemming afgerond.

Van populairste zwembad in Nederland tot leegstand

Tijdens de crisis van 1938 sprongen een aantal Gouwenaren in het diepe door een spaaractie op te zetten voor een overdekt zwembad in hun gemeente. In een tijd waarin mensen nou niet bepaald in het geld zwommen, was dit plan volgens velen gedoemd om in het water te vallen. Maar de trotse Gouwenaren lieten zich niet afschrikken door hun koudwatervrees en hebben hun spaaractie doorgezet.

Marcel van Hooijdonk: “En met succes. Het geld is bij elkaar gesprokkeld en het zwembad is een architectonisch meesterwerk geworden ontworpen door architect Wolter Bakker. Een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad. Sinds 1990 is het zwembad zelfs een gemeentelijk monument.  Na de opening was het Spaardersbad lange tijd één van de best bezochte zwembaden van het land.”

Maar door de komst van openluchtbaden in Nederland nam het bezoekersaantal steeds verder af. In combinatie met een aantal mislukte renovaties en financiële problemen werd het voor de organisatie (en later de gemeente Gouda) onmogelijk  het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk is het Spaardersbad in 2013 gesloten.

De herbestemming

Dat voor deze herbestemming de aannemer zijn borst wel kon natmaken stond op voorhand al als een paal boven water.

Marcel van Hooijdonk: “Het zwembad moest namelijk eerst volledig gestript worden. Dat heeft ontzettend veel inspanning gekost maar het resultaat mag er absoluut zijn. Veel oorspronkelijke elementen zijn behouden gebleven en herinneren aan het zwembad in haar oorspronkelijke vorm. Het bad is opnieuw gevuld en wordt ‘s avonds op een kunstige manier verlicht wat een hele bijzondere sfeer geeft. Het dak van de binnenruimte kan open gedaan worden voor luchttoevoer en zonlicht. Een zeer moderne en duurzame oplossing dat ik nog niet vaak heb gezien bij dergelijke projecten. Mede hierdoor kan deze herbestemming worden beschouwd als ‘een kijkje in de toekomst’.”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig blogs met betrekking tot herbestemming, leegstand of andere vastgoed gerelateerde zaken. Houd onze website dus goed in de gaten. Heeft u een tip voor onze redactie? Mail dan naar info@zuylenstaete.nl

Dit is geen project van Marcel van Hooijdonk maar dient puur ter inspiratie.

Datum: 

17 mei, 2019

Datum: 

17 mei, 2019

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Gerelateerd project

Graansilo Watermann

Deze voormalige graansilo in Bad Nieuweschans krijgt een nieuwe bestemming. De Graansilo is in 1946 gebouwd en wordt nu beschouwd als een rijksmonument.

Dit project bekijken
Terug naar projecten overzicht