Project

Graansilo Watermann

Deze voormalige graansilo in Bad Nieuweschans krijgt een nieuwe bestemming. De Graansilo is in 1946 gebouwd en wordt nu beschouwd als een rijksmonument.

Naast de projecten van Marcel van Hooijdonk Real Estate zelf zijn wij ook heel geïnteresseerd in de projecten van andere vastgoedeigenaren. Met name wanneer het gaat om een herbestemming van een pand. De Graansilo Watermann behoort onder andere tot deze categorie.

Een juweeltje is het. Deze voormalige graansilo in Bad Nieuweschans in de provincie Groningen. In 1946 gebouwd in een stijl verwant aan de Delftse school en met zijn cultuur- en architectuurhistorische waarde natuurlijk een Rijksmonument. Het object is nu te koop aangeboden wachtende op een nieuwe bestemming. Een inspiratie vol project van een andere ontwikkelaar!

Marcel van Hooijdonk bewonderd het gebouw met een rijke geschiedenis

Want een rijke geschiedenis heeft het. De oorsprong van het gebouw ligt nog ver voor de bouwdatum. De 24 meter hoge graansilo hoorde bij het graanpakhuis ‘De Dageraad’ uit 1870 in Bunde. Beide graansilo’s waren eigendom van de Duits-Groningse gebroeders G. en J. Watermann. Het bedrijf is later overgegaan van vader op zoon. Het heeft daarmee ook een rijke familie historie.

De graansilo hoort bij Nieuweschans. Het uit rode bakstenen opgetrokken gebouw is het eerste wat je ziet als je Nieuweschans binnen rijdt. Gelegen aan de prachtige Westerwoldsche Aa en de spoorlijn Groningen-Duitsland is niets zó beeldbepalend als dit karakteristieke pand. Het was toen de graansilo nog in gebruik was de ideale locatie voor transport over water en per trein. Schepen en treinen konden zo rechtstreeks inladen wat van het Groningse land afkwam. Inmiddels wordt er gezocht naar een nieuwe bestemming.

Een markante verschijning volgens Marcel van Hooijdonk

Naast de bijzondere verschijning die de graansilo aan de buitenkant is, kan ook het interieur markant genoemd worden. Het heeft een betonskelet met betonnen genummerde silo’s, houten trappen naar alle verdiepingen en een indrukwekkend buizenstelsel. Daarnaast heeft het pand tientallen kubusvormige ruimtes.

Nieuwe bestemming

Het graanpakhuis is tot 1980 gebruikt en de silo tot ongeveer 2000. Sindsdien zoekt het pand een nieuwe eigenaar. Er zijn diverse plannen geweest van restaurants tot kunstobject maar tot op heden is niets geconcretiseerd. Deze bezienswaardigheid is dan ook een bijzonder stuk vastgoed dat wacht op een nieuwe bestemming.

De meest interessante projecten van Marcel van Hooijdonk Real Estate

Kom meer te weten over ons en de projecten die al gerealiseerd zijn. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkeling binnen de vastgoed met onze artikelen.

Foto door: Willemjans 16 mei 2010, geraadpleegd van rijksmonumenten.nl.

Dit is geen project van Marcel van Hooijdonk maar dient puur ter inspiratie.

Datum: 

7 augustus, 2018

Datum: 

7 augustus, 2018

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Gerelateerd project

Herbestemming Spaardersbad Gouda

Het Spaardersbad in Gouda wordt omgetoverd tot indrukwekkende loftwoningen. Een project waar wij heel enthousiast van worden!

Dit project bekijken
Terug naar projecten overzicht