Marcel van Hooijdonk: Top 5 beginnersfouten bij investeren in vastgoed.

Marcel van Hooijdonk kan zichzelf, na 35 werkzame jaren binnen de vastgoedmarkt, gerust een ervaringsdeskundige noemen. Met een groot aantal panden in bezit is hij bovendien altijd op zoek naar nieuwe kansen voor het uitbreiden van zijn vastgoedportefeuille.

Marcel van Hooijdonk: “De weg naar boven verloopt zelden zonder kleerscheuren. Maar dat besefte ik mij nauwelijks toen ik in 1992 mijn opleiding vastgoedkunde afrondde. En dat geldt natuurlijk voor veel startende ondernemers. Uit enthousiasme maken zij soms risicovolle beslissingen, terwijl zij het niet eens zouden overwegen als ze de situatie onpartijdig zouden kunnen beoordelen.”

Beginnersfouten bij investeren in vastgoed Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk: ‘Stoot je niet tegen die open deur’

Marcel van Hooijdonk: “In mijn netwerk hoor ik regelmatig dezelfde (beginners)fouten terugkomen. Op veel van die fouten zou je gemakkelijk het etiket ‘open deur’ kunnen plakken. Maar wanneer de dollartekens in je ogen verschijnen word je soms verblind door enthousiasme of opportunisme. Zie dan maar eens die open deur te vinden.”

Voor iedereen die een carrière als vastgoedinvesteerder overweegt, deelt Marcel van Hooijdonk de vijf meest voorkomende beginnersfouten.

Marcel van Hooijdonk zegt 5x: ‘Doe dit vooral niet ’ : 1. Investeren vanuit emotie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Koop geen panden waarvan de vraagprijs te hoog is. Dat klinkt logisch maar verschillende emoties kunnen ervoor zorgen dat je dit bijzonder snel vergeet. Zo hoorde ik ooit eens iemand zeggen: ‘Dit is het pand waar ik al jaren van droom. Liefde op het eerste gezicht.’  Toegegeven; de prachtige architectuur van het monumentale pand was inderdaad uniek en deed menig liefhebber bij het aanzien al kwijlen. Maar liefde maakt blind. Soms zelfs voor veel te hoge prijskaartjes.

Of een andere hele bekende: ‘Er is grote haast! Er zijn meerdere kapers op de kust dus ik moet vandaag beslissen.’  De angst om te laat te zijn, is menselijk. Maar angst is een slechte raadgever. Veel makelaars gebruiken dit namelijk ook als verkooptechniek. Laat dit dus nooit jouw beoordelingsvermogen beïnvloeden.

Marcel van Hooijdonk: “Investeer altijd vanuit verstand, niet vanuit emotie.”

2. Investeren zonder eigen middelen

Kan dat nog dan? Jazeker. Ondanks aangescherpte wet- en regelgevingen zijn er nog steeds tal van manieren om met een lege portemonnee een investering te doen. Marcel van Hooijdonk: “Daar kan ik kort over zijn. Doe dit nooit.  Zelfs voor een investering waarbij er niets mis lijkt te kunnen gaan. Want investeren zonder risico bestaat niet. Houd altijd een troef achter de hand. Niemand kan in de toekomst kijken, maar je kan er wel op voorbereid zijn.”

3. Geen opleiding volgen

‘Leren vanuit uit de praktijk is echt mijn ding. Dat geneuzel in die boeken is toch niks voor mij?’ Marcel van Hooijdonk: “Dit soort geluiden hoor ik nog steeds met grote regelmaat. Maar vergis je niet. Al zit er in een vierjarige opleiding maar één les die beschrijft of je die miljoenendeal van vandaag nou wel of niet moet sluiten; dan is het jouw tijd al waard geweest. Bovendien is de vastgoedmarkt gewoonweg geen vakgebied waar je spelenderwijs veel fouten kunt veroorloven.”

4. Renoveren alsof je er gaat wonen

Marcel van Hooijdonk: “Bij het renoveren van een pand krijg je als investeerder veel beslissingen voor je kiezen. Veel daarvan komen aan op functionaliteit, stijl en vormgeving. Realiseer je dat je niet je eigen woning aan het renoveren bent. Een deurgreep voor een huurwoning bijvoorbeeld, moet vooral functioneel zijn en lang meegaan. 200 euro meer neerleggen ‘omdat het dan mooi bij het klassieke exterieur past’ moet je vooral thuis doen. Deze verfraaiingen vertalen zich zelden in hogere huurprijzen.”

5. Overwaarde onbenut laten

Een aldoor stijgend rendement op je investering nodigt weinig uit om een verkoopbord in de grond te prikken. Marcel van Hooijdonk: “Maar ga als investeerder niet verlekkerd op de bank naar je fictieve waardevermeerdering zitten kijken. Blijf altijd in beweging en onderzoek plekken waar jouw geld nog meer kan groeien. Door ervaring leer je het perfecte verkoopmoment steeds beter bepalen, maar een gedegen kennis van de markt is evident. (zie punt 3)”

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig nieuwsitems, projecten en blogs op deze website.  Houd de website dus goed in de gaten. Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Of heeft u tips voor onze redactie? Mail dan naar info@zuylenstaete.nl.

Blijf op de hoogte!